Recept na zdravý cheesecake – chuťová bomba s minimální kalorickou hodnotou
Tento cheesecake je perfektní pro ty, kteří chtějí udržovat svou váhu pod kontrolou! S použitím nízkotučného tvarohu a jogurtu vytvoříte vynikající dezert s minimální kalorickou hodnotou. Poleva z bylinného sirupu dodá jídlu nejenom vynikající chuť, ale také zdravotní přínosy.
Recept na zdravý cheesecake s polevou z bylinného sirupu – chuťová bomba s minimální kalorickou hodnotou
Úvod
Cheesecake patří mezi oblíbené sladkosti a někdy se může zdát těžký a nezdravý. Tento recept na zdravý cheesecake však přináší chuťovou bombu s minimální kalorickou hodnotou a také lahodnou polevu z bylinného sirupu. Vyzkoušejte ho a uvidíte, jak snadné může být vyrobit si domácí zdravou pochoutku!
Ingredience
- 100 g ovesných vloček
- 50 g tvarohu
- 100 g tvarohu (light nebo bez tuku)
- 1 vejce
- 2 plátky želatiny
- 1 lžíce medu
- šťáva z 1/2 citronu
- vanilkový extrakt
- bylinný sirup (bazalka, máta, levandule, šalvěj)
Postup
1. Nejprve rozmixujte ovesné vločky a smíchejte je s tvarohem, vejcem, medem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
2. Želatinu namočte do vody na 10 minut.
3. Tvarohovou směs zahřejte v hrnci a přidejte rozmíchanou želatinu.
4. Směs vlijte na ovesnou směs a důkladně promíchejte.
5. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 20 minut.
6. Nechte cheesecake vychladnout a poté ho ozdobte bylinkovou polevou. Pro přípravu polevy stačí smíchat bylinný sirup (bazalka, máta, levandule, šalvěj) s trochou vody.
Závěr
Tento recept na zdravý cheesecake s polevou z bylinného sirupu je dokonalou volbou pro všechny, kteří chtějí užít si lahodnou sladkost, ale zároveň dbají na své zdraví. Navíc si můžete být jisti, že při výrobě této pochoutky nezatížíte svůj organismus nadměrnou kalorickou hodnotou. Pokud hledáte další inspiraci, můžete si přečíst tento článek o zdravé výživě na webu nutrition.gov.
FAQs: Recept na zdravý cheesecake s polevou z bylinného sirupu – chuťová bomba s minimální kalorickou hodnotou
O co se jedná?
Jedná se o recept na zdravý cheesecake, který je osvěžující alternativou k tradičnímu cheesecaku, který bývá často velmi kalorický. Tento cheesecake obsahuje minimální kalorickou hodnotu a je připravený s bylinným sirupem, což z něj dělá skutečnou chuťovou bombu.
Jaké jsou klíčové ingredience?
Pro přípravu zdravého cheesecaku budete potřebovat rozemleté ovesné vločky, datle, mandle, kokosový olej, ricottu, tvaroh, med, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Pro bylinný sirup budete potřebovat čerstvé bylinky (např. máta, bazalka nebo levandule), cukr a vodu.
Jak se připravuje?
Pro základ cheesecaku je potřeba smíchat rozemleté ovesné vločky, datle, mandle a kokosový olej. Pomocí mixéru nebo přes síto promíchejte, dokud nedostanete větší kousky, které spojíte. Poté tuto směs vlijte do formy a pečte asi 10 minut na 180°C. V mixéru nebo s ručním šlehačem smíchejte ricottu, tvaroh, med, vanilkový extrakt a citronovou kůru, dokud se nedostanete ke směsi bez hrudek. Poté směs nalijte na pečenou základnu a dejte péct asi 30 minut na 180°C. Mezitím připravte bylinný sirup tak, že v kastrůlku smícháte bylinky, cukr a vodu a ohřejete do varu. Poté snížíte teplotu a necháte vařit asi pět minut. Poté necháte vychladnout a sirup sceďte přes síto. Po upečení cheesecaku nalijte bylinný sirup na vrchol. Lze ozdobit čerstvými bylinkami.
Proč je to zdravá alternativa k tradičnímu cheesecaku?
Tento cheesecake je zdravější, protože obsahuje méně tuků a cukru, ale stále si zachovává chuťovou hodnotu díky kombinaci vanilkového extraktu, citronové kůry a bylinného sirupu. Použití ovesných vloček a mandlí místo tradičního piškotu úplně mění texturu cheesecaku a snižuje kalorickou hodnotu, což je perfektní pro ty, kteří chtějí zůstat fit a zdraví.
Recept na zdravý cheesecake s polevou z bylinného sirupu – chuťová bomba s minimální kalorickou hodnotou
- Pro těsto: ovesné vločky, mandlová mouka, med, kokosové máslo, vanilkový extrakt
- Pro náplň: tvaroh, jogurt, med, citronová šťáva a kůra, vanilkový extrakt, želatina
- Pro polevu: bylinný sirup (např. máta, levandule, bazalka), želatina
- Celý cheesecake má minimální kalorickou hodnotu díky použití zdravějších ingrediencí, jako jsou tvaroh a jogurt místo krémového sýru
- Poleva z bylinného sirupu dodává cheesecake nejen chuťovou, ale i estetickou hodnotu
- Recept je snadno upravitelný, aby vyhovoval konkrétním preferencím a dietám, např. bezlepková verze s použitím bezlepkových vloček a mouky