Pojem low carb hýbe poslední dobou českým internetem a zcela mění složení potravin v ledničkách a špajzkách. Mnozí na low carb přísahají jako na perfektní způsob, jak zhubnout a vylepšit si své zdraví. Ptáte se, o co tady jde?
Co je low carb?
Low carb je nízkosacharidová dieta, při níž ve stravě různou měrou omezíte sacharidy a navýšíte zdravé tuky. V praxi to znamená, že vynecháte sladkosti včetně ochucených nápojů, sladké i slané pečivo, ovoce, přílohy typu brambory, rýže nebo těstoviny. Dosyta si dopřejete maso (i tučnější), vejce, tučné mléčné výrobky, ořechy a spoustu zeleniny, obzvláště té, která roste nad zemí.
Mnozí po přečtení seznamu low carb zakázaných potravin sprásknou ruce, protože jim připadá, že z toho, co zbyde, se nemůžou najíst. Opak je však pravdou. Low carb jídelníček dokáže být neskutečně pestrý, navíc umožní objevovat potraviny, které dosud stály na pokraji našeho zájmu.
Low carb kuchařky
Pomalu tažené vývary, krémové polévky, zeleninové saláty, masa připravovaná na 100 způsobů, báječné low carb dezerty. V knihkupectví se vyrojila spousta kuchařek, které se zaměřují na nízkosacharidovou stravu. Zapátrat můžete také na internetu, kde najdete inspiraci na chutné low carb recepty, podle nichž si připravíte oběd nebo večeři, odpovídající zásadám nízkosacharidového stravování. Suma sumárum: hlady určitě nebudete, ba naopak!
Jak funguje low carb?
A jak low carb dieta funguje? Člověk přijímá ve stravě tři základní makroživiny: sacharidy, tuky a bílkoviny. Zatímco tuky a bílkoviny jsou tzv. esenciální, tedy tělo je ke zdravému fungování potřebuje, bez sacharidů se náš organismus obejde (žádný blud, vědecky prokázáno).
Jsou to právě sacharidy, které při hubnutí mohou způsobovat problém. Po jejich konzumaci totiž stoupá v krvi hladina cukru, což je povel pro hormon inzulín, který vyplavuje slinivka břišní. Inzulín začne glukózu odbourávat, a pokud člověk přijímá sacharidů nadmíru, ukládá je do tukových zásob.
Výše hladiny cukru v krvi také ovlivňuje náš hlad. Při konzumaci vysokosacharidového jídla se dostáváme do tzv. hyperglykémie, kdy cukr vyletí vysoko, ale křivka se brzy propadne a nastane stav opačný: hypoglykémie a s ní návaly hladu, který emočně jen těžko kontrolujeme.
Žádný vlčí hlad
Low carb omezením sacharidů ve stravě napomáhá udržovat hladinu cukru v krvi víceméně konstantní, protože tuky ani bílkoviny závratné výkyvy krevního cukru nezpůsobují. Hubnoucího na low carb stravě tak nepronásledují pocity hladu, jí do sytosti a rozhodně netrpí, jako například v případě nízkotučné diety.
Pokud vás nízkosacharidová strava oslovila a rozhodli jste se ji vyzkoušet, nastudujte si seznam zakázaných a povolených potravin, najděte si svoje oblíbené low carb recepty a pusťte se do hubnutí!