Bezlepkové recepty pro zdravé stravování bezpochyby
Zdravá strava není o omezení potravin, ale o správném výběru. S bezlepkovými recepty se můžete stravovat zdravě a bezpochyby. Zkuste to! #bezlepkovérecepty #zdravástrava
Co je bezlepková strava?
Bezlepková strava je způsob stravování, při kterém se omezuje či úplně vylučuje konzumace potravin obsahujících lepek. Lepkem se nazývají bílkoviny nacházející se v některých obilovinách, jako jsou pšenice, ječmen, žito a oves. Pro lidi s celiakií, což je autoimunitní onemocnění vyvolávající přecitlivělost na lepek, je bezlepková strava nutností. Nicméně, stále více lidí si vybírá bezlepkovou stravu i ze zdravotních či estetických důvodů.
Výhody bezlepkové stravy
Bezlepková strava může přinést několik výhod:
- Zlepšení trávení
- Snížení zánětů v těle
- Zlepšení celkového zdraví
- Podporu hubnutí
Pokud se chystáte přejít na bezlepkovou stravu, neznamená to, že musíte omezit svou stravu jen na uzeniny a rýži. Bezlepková strava se dá jíst chutně a pestře. Následující recepty jsou skvělým zdrojem inspirace:
Bezlepkové recepty
- Bezlepková pizza
- Bezlepkové palačinky
- Bezlepkové sušenky s čokoládovými kousky
- Bezlepkový Pad Thai s tofu
- Bezlepkové ovoce s drobenkou
- Bezlepkový banánový chléb (veganský)
- Bezlepkové rolky s lasagní
- Bezlepkový dort s mrkví a sýrem
Zkusit bezlepkovou stravu se vyplatí, ať už kvůli zlepšení zdraví nebo kvůli ochutnání nových jídel. Výše zmíněné recepty jsou jen základ, na kterém se lze dál inspirovat. Přejeme vám dobré vaření a dobrou chuť!
Často kladené dotazy ohledně Bezlepkových receptů
Co jsou to Bezlepkové recepty?
Bezlepkové recepty jsou jídla, která neobsahují lepek, což je protein obsažený v obilovinách jako pšenice, ječmen, žito a obiloviny podobné. Tyto recepty jsou vhodné pro osoby s celiakií, ale také pro ty, kteří seznamují své tělo s novými způsoby stravování.
Jaké jsou zdroje bezlepkových potravin?
Velkým zdrojem bezlepkových potravin jsou obchody s potravinami s pečlivě označenými výrobky, které neobsahují lepek. Mnoho druhů obilovin (jako je quinoa, rýže, kukuřice a amarant), ovoce, zelenina, maso, ryby, vejce, luštěniny a mléčné výrobky jsou přirozeně bezlepkové.
Jaký je rozdíl mezi Bezlepkovým a Gluten-free jídlem?
Bezlepková dieta a dieta bez glutenu jsou obě bez lepku, ale rozdíl spočívá v tom, že dieta bez lepku neobsahuje žádné zdroje lepku, zatímco dieta bez glutenu neobsahuje jen obiloviny, které obsahují lepek. Bezlepková dieta tedy vyžaduje, aby byly vynechány z obecné stravy i nepřímé zdroje lepku, jako jsou potraviny, které obsahují dochucovadla, pochutiny a širokou škálu výrobků s vysokým obsahem škrobu.
Bezlepkové recepty – jak se stravovat zdravě i bezpochyby
- Vyzkoušejte různé varianty bezlepkového pečiva – ovesné chleby, quiche z batátů, mrkvové muffiny
- Zkuste nové druhy obilovin – quinou, kuskus, pohanku
- Přidávejte do jídel zeleninu – čerstvou, dušenou nebo pečenou, například do salátů, quiche, paell nebo omáček
- Cvičte variabilitu – variujte druhy masa, zdroje tuku či druhy omáček
- Nenechte se strašit bezlepkovými předkrmy a dezerty, jako jsou nachos, palačinky, cheesecake nebo zmrzlina, existuje mnoho variant pro bezlepkovou dietu
- Sledujte složení hotových, zpracovaných potravin, buďte opatrní například u uzenin, kečupů, marinád nebo koření
- Nezapomínejte na různorodost jídel – vytvářejte si své menu podle vašich chutí a preference