Krémová a zdravá polenta s ricottou a listovým špenátem
Tato chutná a zdravá polenta je plná bílkovin a vitamínů. Tuto lahůdku můžete snadno připravit s ricottou a listovým špenátem, což vytvoří hladkou a krémovou konzistenci. Skvělá volba pro zdravé stravování.
Krémová a zdravá polenta s ricottou a listovým špenátem
Polenta patří k tradičním italským pokrmům a podává se jako příloha k nejrůznějším masovým a zeleninovým pokrmům. V poslední době se ale stala oblíbeným jídlem i pro ty, kteří preferují veganskou nebo vegetariánskou stravu. Tato krémová a zdravá polenta s ricottou a listovým špenátem je skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na chutné a zároveň zdravé večeři.
Co budete potřebovat:
- 1 šálek polentové krupice
- 4 šálky vody
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku utěrky ricotty
- 2 hrsti čerstvého listového špenátu
- sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
- Do hrnce nalijte 4 šálky vody, přidejte lžíci olivového oleje a osolte podle chuti.
- Přiveďte vodu k varu a pomalu přidávejte polentovou krupici za neustálého míchání. Vařte zhruba 30 minut, dokud se polenta neztvrdne.
- Na pánvi si rozehřejte lžíci olivového oleje a smažte na něm listový špenát, dokud nezměkne.
- Vyjměte polentu z ohně a pomalu přimíchejte ricottu. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Přeneste krémovou polentu do misky a ozdobte ji smaženým špenátem a lžící olivového oleje.
Tuto skvělou polentovou přílohu doporučujeme podávat například s grilovanou zeleninou nebo s oblohou z čerstvého salátu.
Krémová a zdravá polenta s ricottou a listovým špenátem
1. Čím je tato polenta zdravá?
Tato polenta je vyrobena z kukuřičné mouky, která je přirozeně bezlepková a bohatá na vlákninu. Obsahuje také listový špenát, což přináší další nutriční hodnoty jako železo, vitamíny A a C.
2. Jak se připravuje tato polenta?
Na přípravu této polenty budete potřebovat kukuřičnou mouku, mléko, vodu, máslo, ricottu, špenát a sůl. Nejprve smíchejte kukuřičnou mouku s mlékem a vodou a vařte na mírném ohni, dokud směs neztuhne. Přidáme do ní máslo, ricottu, špenát a sůl a vaříme 5 až 10 minut, dokud je všechno hezky hladké a krémové.
3. Jakou chuť má tato polenta?
Tato polenta má krémovou a delikátní chuť díky ricottě, která se v průběhu vaření roztáhne do polenty a vytvoří krémovou konzistenci. Listový špenát dodává do polenty svěží a lehkou chuť, která se skvěle hodí k hlavním jídlům.
4. S čím je tato polenta nejlepší?
Tato polenta se skvěle hodí ke grilovaným nebo duseným masům, ale také jako samostatné jídlo s různými příchutěmi jako jsou rajčata, houby nebo opečená zelenina. Je to perfektní alternativa k obyčejné rýži nebo bramborám a skvělá volba pro ty, kteří hledají zdravější alternativu.
Krémová a zdravá polenta s ricottou a listovým špenátem
- Polenta připravená z mouky z červené čočky a špalíčku listového špenátu.
- Na polentu se pak aplikuje krém z čerstvé ricotty, obložené opraženým slunečnicovým semínkem.
- Jedná se o chutné a zdravé jídlo s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin.
- Je vhodné pro vegetariány.