Čtyři záludné zdroje cukru

5
237

Život je sladký. Dokonce tak sladký, že průměrný člověk spotřebuje 13 procent svých denních kalorií z přidaného cukru nebo cukru, který se v jídle přirozeně nevyskytuje. Když se podíváme na doporučení světové zdravotnické organizace (WHO), zjistíme, že cukr má tvořit maximálně 5 % denních kalorií nebo 6 lžiček cukru. Je tedy jasné, že naše strava je až moc sladká.

Přehlížené cukry jsou zejména ty, které jsou obsaženy v nápojích. Jedna sodovka může obsahovat až 45 gramů cukru, což odpovídá 11 lžičkám! To je skoro dvojnásobek doporučeného množství cukru! Taktéž ledové čaje prodávané v supermarketech obsahují až 17 lžiček cukru na jedno balení (1,5 litru).

Takto velké množství přijatých cukrů může způsobit vážné zdravotní potíže. Za zmínku určitě stojí riziko vzniku cukrovky typu 2 a samozřejmě také přibývání na váze. Vědci také prokázali, že lidem, u kterých tvoří cukr od 10 do 24 % celkového denního příjmu kalorií, hrozí zvýšené riziko onemocnění srdce. Toto riziko je až o 30 % větší než u lidí, kteří konzumují méně cukru. Návrat do normálu už pak samozřejmě není jednoduchý.

Vědci se také zaměřili na potraviny, které jsou nám nabízeny v supermarketech. Neuvěřitelných 75 % z nich obsahuje přidaný cukr! Takže je těžké se vyznat ve složení jednotlivých výrobků (výrobci záměrně ve složení vynechávají slovo „cukr“). I některé potraviny, které mají na obalu označení „zdravé“ mohou obsahovat spoustu přidaného cukru.

Výrobci přidávají cukr do potravin, aby nám lépe chutnaly. Zde jsou čtyři záludné zdroje cukru, na které bychom si měli dát pozor!

 Vanilkový jogurt

Co se týká jogurtů, jsme zahlceni spoustou možností. A pokud si nevybereme správně, můžeme konzumovat obrovské množství cukru z jediného kelímku. Názorným příkladem je jogurt s vanilkovou příchutí.

I když jako kalorickou bombu vnímáme většinou jogurty, které obsahují doslazené ovoce na dně kelímku, vanilkový jogurt jim v tomto může zdárně konkurovat. Jen pro srovnání můžeme uvést to, že oproti bílému jogurtu obsahuje vanilkový jogurt až třikrát tolik cukru. A právě až polovinu tohoto cukru tvoří přidaný cukr.

Pokud se snažíte vyhýbat se přidanému cukru, nezbude vám tak nic jiného, než se pozorně dívat na etikety. Obvykle mají výrobky bez přidaného cukru toto napsané přímo na obalu. Pokud je tedy váš oblíbený jogurt ten vanilkový, zjistíte, že skoro u všech typů této příchutě jsou přidané cukry. Vanilkový cukr si ale můžete připravit i doma – prostě přidejte do obyčejného jogurtu trochu vanilkového aroma.

Mandlové mléko

Alternativy kravského mléka v poslední době zaplňují supermarkety. Ať už jste vegani, nebo trpíte nesnášenlivostí na laktózu nebo jednoduše upřednostňujete tyto alternativy mléka na bázi rostlin, existuje spousta možností, z kterých vybírat. Je jasné, že pokud je výrobek čokoládový nebo jahodový, častokrát do něj výrobci přidávají cukr. Ale co neochucené varianty? Drtivá většina neochucených mlék na rostlinné bázi obsahuje náhradní sladidlo, jako jsou sušené třtinové šťávy – toto je opět přidaný cukr, jen se ho výrobci snaží skrýt před konzumenty tak, že ho pojmenují jinak.

Vybírat bychom tedy měly varianty mlék, které mají označení „neslazené“ nebo „bez přidaného cukru“.

Ořechová másla

Je již notoricky známé, že arašídové máslo se vyrábí ze spousty sladkých derivátů. V posledních letech se ale v obchodech začaly vyskytovat i další druhy oříškových másel a pomazánek. Jistě, některé z nich mohou obsahovat cukry z ovoce, javorový sirup nebo med, ale tělo si všechny tyto cukry rozebírá stejně jako stolní cukr.

Jedna studie z roku 2015 dokonce zjistila, že med má podobné alarmující účinky jako bílý cukr – zvyšuje triglyceridy a hladinu cukru v krvi. Obě tato rizika zvyšují riziko onemocnění srdce.

Nepomůžeme si ani koupí produktů se sníženým obsahem tuku – takové se ztrátu chuti snaží dohnat množstvím cukru. Ačkoli tedy ořechová másla obsahují spoustu prospěšných látek, jako jsou zdravé tuky, vitamíny a minerály, je potřeba se ujistit, kolik cukru obsahují. Tyto údaje najdeme na etiketě produktu. Složení „zdravého“ ořechového másla by mělo být z většiny jen z ořechů a trochu soli či jiných aromatických látek jako je skořice a kakao.

Rajčatová omáčka

Rajčatové produkty, jako je například kečup, obsahují 4-6 gramů cukru na jednu lžíci, což je obrovské množství! Cukr totiž dodává těmto produktům chuť a je hrozné, že kečup dáváme ve velkém množství také dětem, u kterých je kečup snad nejoblíbenějším doplňkem každého jídla. Cukr prodlužuje také životnost produktů, snižují jeho kyselost a maskují tak nedostatek přirozené sladkosti rajčat. Obsah cukru v těchto produktech je uveden taktéž na etiketě výrobku, z části se ale může jednat i o přirozený cukr pocházející z rajčat.

Kečupy můžeme nahradit jejich diabetickou variantou, nebo si prostě koupit konzervu rajčat a tu si dochutit doma sami. Skvělými pomocníky jsou cibule, česnek, uzená paprika či bazalka.

Cukr pod jinými názvy

Pokud se budete snažit vyhýbat se cukrům, je potřeba se naučit nějaká slova, kterými výrobci maskují cukr ve svých výrobcích. Zde je seznam toho, jak můžou být cukry zamaskovány na etiketách výrobků:

  • Agáve nebo agávový sirup
  • Ječný slad
  • Sirup z hnědé rýže
  • Třtinový sirup
  • Kukuřičný sirup
  • Datlový sirup
  • Dextróza
  • Sušená třtinová šťáva
  • Fruktóza
  • Ovocný koncentrát
  • Med
  • Maltodextrin
  • Maltóza
  • Melasa
  • Sacharóza
  • Čirokový sirup
ebook-jak-jist-pred-a-po-treninku-728x90-1495697956-1496178214.jpg

5 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ